Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΚΥΡΙΕΣ ΑΡΕΤΕΣ


Η γόνιμη ζωή δεν χρειάζεται να είναι δύσκολη. Υπάρχουν τέσσερις απλοί κανόνες που μπορούν να σας βοηθήσουν στο ταξίδι σας να συνδεθείτε με την Πηγή σας. Εφαρμόζοντας τις τέσσερις αυτές έννοιες, μπορείτε να έχετε πρόσβαση στις πλήρεις δυνατότητες σας και στον Ιερό σκοπό σας. Όταν ζούμε σε ισορροπία των τεσσάρων κύριων αρετών, είμαστε σε αρμονία με τη γη και τη ζωή. Σύμφωνα με τα λόγια του Wayne Dyer:

«Περίπου 2.500 χρόνια πριν, ο Λάο Τσε μίλησε για« τις τέσσερις βασικές αρετές» και τόνισε ότι όταν τις εφαρμόζουμε ως τρόπο ζωής, καταλήγουμε να γνωρίζουμε και να έχουν πρόσβαση στην αλήθεια του σύμπαντος. Οι τέσσερις αυτές αρετές δεν αντιπροσωπεύουν κάποιο εξωτερικό δόγμα, αλλά αποτελούν μέρος της αρχικής μας φύσης – εφαρμόζοντας τις, ευθυγραμμιζόμαστε με την Πηγή και έχουμε πρόσβαση στις δυνάμεις που αυτή η πηγή ενέργειας έχει να προσφέρει. Σύμφωνα με τις διδασκαλίες του Λάο Τσε, οι τέσσερις κύριες αρετές αντιπροσωπεύουν τον ασφαλέστερο τρόπο να αφήσουμε τις συνήθειες και τις δικαιολογίες και να επανασυνδεθούμε με την αρχική μας φύση. Όσο περισσότερο η ζωή μας είναι εναρμονισμένη με τις τέσσερις αρετές, τόσο λιγότερο ελεγχόμαστε από το αδιάλλακτο εγώ.


Η πρώτη Κύρια Αρετή: Ευλάβεια Για Όλη τη Ζωή

Η πρώτη κύρια αρετή εκδηλώνεται στην καθημερινή σου ζωή ως άνευ όρων αγάπη και σεβασμός για όλα τα όντα της δημιουργίας. Αυτό περιλαμβάνει να κάνεις μια
συνειδητή προσπάθεια να αγαπάς και να σέβεσαι τον εαυτό σου, καθώς και να αφαιρέσεις όλες τις κρίσεις και επικρίσεις. Κατανόησε ότι είσαι ένα κομμάτι του Θεού, και δεδομένου ότι πρέπει να είσαι όμοιος με αυτό από το οποίο προήλθες, είσαι αξιαγάπητος, αξίζεις, και είσαι καθ’ ομοίωση του Θεού. Αυτό να το επιβεβαιώνεις όσο πιο συχνά μπορείς, γιατί όταν βλέπεις τον εαυτό σου με αγάπη, δεν έχεις τίποτα άλλο παρά αγάπη να δώσεις προς τα έξω. Και όσο περισσότερο αγαπάς τους άλλους, τόσο λιγότερο χρειάζεσαι τις παλιού τύπου δικαιολογίες, ιδιαίτερα εκείνες που σχετίζονται με την κατηγόρια.


Η Δεύτερη Κύρια Αρετή: Φυσική Ειλικρίνεια
Η αρετή αυτή εκδηλώνεται ως τιμιότητα, απλότητα, και πίστη.  Και συνοψίζεται με τη δημοφιλή υπενθύμιση να είσαι αληθινός στον εαυτό σου. Με το να χρησιμοποιείς μια δικαιολογία για να εξηγήσεις γιατί η ζωή σου δεν λειτουργεί στο επίπεδο που επιθυμείς δεν είσαι αληθινός στον εαυτό σου. Όταν είσαι απόλυτα τίμιος και ειλικρινής, δεν χρειάζονται καν δικαιολογίες. Η δεύτερη αρετή αφορά  να ζεις μια ζωή που αντανακλά τις επιλογές που έρχονται από σεβασμό και αγάπη για τη δική σου φύση. Κάνε την αλήθεια το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό σου. Να εφαρμόζεις αυτά που πρεσβεύεις.  Δηλαδή, να είσαι ειλικρινής και τίμιος σε όλα όσα λες και κάνεις. Αν θεωρείς ότι αυτό να είναι δύσκολο, αφιέρωσε λίγα λεπτά στο να πεις δυνατά: Δεν χρειάζεται πλέον να είμαι ανειλικρινής ή ανέντιμος. Αυτό είναι αυτός που είμαι, και έτσι αισθάνομαι. Όταν γνωρίζεις και εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου, μπορείς επίσης να γνωρίζεις και να εμπιστεύεσαι την Θεότητα που έχεις δημιουργήσει. Αν ζεις από την τιμιότητα, την ειλικρίνεια, και την πίστη στα κελεύσματα του πνεύματος σου, ποτέ δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις δικαιολογίες.


Η Τρίτη Κύρια Αρετή: Πραότητα

Η αρετή αυτή προσωποποιεί ένα από τα πιο αγαπημένα μου αποφθέγματα: «Όταν έχεις την επιλογή να έχεις δίκιο ή να είσαι ευγενής, πάντα να διαλέγεις το ευγενής».
Πάρα πολλές από τις παλιές συνήθειες στον τρόπο που σκέφτεσαι και οι δικαιολογίες που τις ακολουθούν προέρχονται από την ανάγκη να επιβεβαιώσεις ότι έχεις εσύ δίκιο και οι άλλοι άδικο. Όταν εφαρμόζεις την τρίτη αρετή, θα εξαλείψεις τις συγκρούσεις που οδηγούν στην ανάγκη να εξηγήσεις γιατί έχεις δίκιο. Αυτή η αρετή εκδηλώνεται ως καλοσύνη, ενδιαφέρον για τους άλλους, και ευαισθησία στην πνευματική αλήθεια.

Πραότητα γενικά σημαίνει ότι δεν έχεις πλέον την δυνατή επιθυμία που εμπνέεται από ένα ισχυρό εγώ να κυριαρχείς ή να ελέγχεις τους άλλους, πράγμα το οποίο σου επιτρέπει να κινείσαι στον ίδιο ρυθμό με το σύμπαν. Συνεργάζεσαι μαζί του, σαν ένας σέρφερ που καβαλάει τα κύματα, αντί να προσπαθεί να τους επιβληθεί.  Πραότητα σημαίνει να δέχεσαι τη ζωή και τους ανθρώπους όπως είναι, αντί να επιμένεις ότι εκείνοι πρέπει να είναι όπως είσαι εσύ. Καθώς εξασκείσαι να ζεις με τον τρόπο αυτό, η κατηγόρια εξαφανίζεται και μπορείς να απολαύσεις έναν ειρηνικό κόσμο.


Η Τέταρτη Κύρια Αρετή: Υποστηρικτικότητα

Η αρετή αυτή εκδηλώνεται στη ζωή ως υπηρεσία προς τους άλλους χωρίς προσδοκία
ανταμοιβής. Για άλλη μια φορά, όταν επεκτείνεσαι μέσα σε πνεύμα προσφοράς, βοήθειας, ή αγάπης, ενεργείς όπως ενεργεί ο Θεός. Καθώς αναλογίζεσαι τις πολλές δικαιολογίες που έχουν κυριαρχήσει στη ζωή σου, εξέτασε τις προσεκτικά, θα δεις ότι όλες επικεντρώνονται στο εγώ: Δεν μπορώ να κάνω αυτό. Είμαι πάρα πολύ απασχολημένος ή πολύ φοβισμένος. Είμαι ανάξιος. Κανείς δεν θα με βοηθήσει. Είμαι πολύ μεγάλος. Είμαι πολύ κουρασμένος. Τώρα φαντάσου ότι παίρνεις την προσοχή μακριά από τον εαυτό σου και ρωτάς το συμπαντικό νου «Πώς μπορώ να υπηρετήσω;»  Όταν το κάνεις αυτό, το μήνυμα που στέλνεις είναι: Δεν σκέφτομαι τον εαυτό μου και τι μπορώ ή δεν μπορώ να έχω. Η προσοχή σου είναι στο να κάνεις κάποιον άλλο να αισθανθεί καλύτερα.

Η μεγαλύτερη χαρά προέρχεται από την προσφορά και την υπηρεσία, γι’ αυτό αντικατέστησε την συνήθεια να εστιάζεις αποκλειστικά στον εαυτό σου και στο τι μπορείς να αποκομίσεις εσύ από αυτό. Όταν στραφείς προς την υποστήριξη των άλλων στη ζωή σου, χωρίς να περιμένεις τίποτα σε αντάλλαγμα, θα σκέφτεσαι λιγότερο σχετικά με αυτό που θέλεις και θα βρεις την άνεση και τη χαρά στην προσφορά και την εξυπηρέτηση.

Οι τέσσερις κύριες αρετές είναι ένας οδικός χάρτης για την απλή αλήθεια του σύμπαντος. Να σέβεσαι όλη τη ζωή, να ζεις με φυσική ειλικρίνεια, να εφαρμόζεις την πραότητα, και να υπηρετείς του άλλους σημαίνει ότι αναπαράγεις το ενεργειακό πεδίο από το οποίο προήλθες».

-Wayne


Είναι σημαντικό να ζούμε με στοργικό και πράο τρόπο. Θα πάρετε πολύ περισσότερα από τη ζωή σας όταν δεν επιτρέπετε πια στο εγώ σας να σας οδηγεί. Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας και τους άλλους και θα δείτε με πόση πολλή ευγένεια το Σύμπαν θα σας το ανταποδώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου