Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

ΠΟΙΟΣ ΚΕΡΔΙΣΕ;


Είδα ένα εκπληκτικό παράδειγμα τρυφερότητας το 1968 κατά τη διάρκεια των Εδικών Ολυμπιακών Αγώνων στη συνάντηση δρόμου ταχύτητας.  Ένας από τους συμμετέχοντες ήταν ο Κιμ Πικ, ένας νοητικά καθυστερημένος άνδρας και σοβαρά ανάπηρος που έτρεχε στο δρόμο ταχύτητας 45 μέτρων.

Ο Κιμ αγωνιζόταν δύο άλλους αθλητές με εγκεφαλική παράλυση.  Και οι δύο ήταν σε αναπηρικές καρέκλες, ο Κιμ ήταν ο μόνος που μπορούσε να τρέξει.  Μόλις δόθηκε η έναρξη του αγώνα, ο Κιμ κινήθηκε γρήγορα και βρέθηκε μπροστά από τους άλλους. Στα τριάντα περίπου μέτρα του δρόμου, σχεδόν 15 μέτρα πριν από τη γραμμή του τερματισμού, γύρισε να δει τους άλλους.  Το κορίτσι είχε κολλήσει με την αναπηρική του καρέκλα πάνω στον τοίχο.  Το αγόρι είχε γυρίσει την πλάτη του προς το   τέρμα κι έσπρωχνε με τα πόδια του, προς   τα πίσω.  Ο Κιμ σταμάτησε, γύρισε πίσω και βοήθησε την κοπέλα να φτάσει στη γραμμή του τερματισμού.  Το αγόρι που έσπρωχνε την αναπηρική του καρέκλα προς τα πίσω κέρδισε τον αγώνα.  Το κορίτσι ήρθε δεύτερο. Ο Κιμ έχασε.

Ή μήπως, δεν έχασε; Το πλήθος, όρθιο πάνω στις κερκίδες που τον χειροκροτούσε, πίστευε ακράδαντα πως εκείνος ήταν ο νικητής.

Dan Clark

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου