Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2017

ΕΜΠΛΟΥΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΜΕ ΠΝΕΥΜΑ



Έχετε ποτέ φάει μια μικρή μπουκιά από ένα εξαιρετικά παρασκευασμένο γεύμα ή ίσως να έχετε εισπνεύσει το άρωμα της κανέλας σε ένα κομμάτι ζεστής κρούστας καφέ κέικ και συγκινηθήκατε μέχρι δακρύων; Έχετε νιώσει ποτέ την ζεστή αγκαλιά  της αγαπημένης σας θείας μέσα σε μία κατσαρόλα ή είχατε ένα αίσθημα σύνδεσης με το Πνεύμα μέσα σε μια γουλιά τσάϊ γιασεμί; Ή ίσως μετά από μια μακριά και δύσκολη μέρα, ξαφνικά αισθάνεστε αναζωογονημένοι και φρέσκοι καθώς αρχίζετε να ετοιμάζετε το βραδινό σας γεύμα.  Ίσως είναι το κρασί από την Μετάληψη ή τα άγρια βατόμουρα από το δάσος που σας κάνουν να νιώθετε κοντά στον Θεό.  Σε κάποιο σημείο της ζωής σας, είναι πιθανόν ότι κάποια τροφή (ή το μαγείρεμα της) σας έχει συγκινήσει με έναν δυνατό τρόπο.  Και αν όχι, δεν είναι ποτέ πολύ αργά.  Σε προσεχείς αναρτήσεις σχετικές με την διατροφή, μοιραζόμαστε προτάσεις σχετικά με το πώς μπορείτε να εμπλουτίσετε το φαγητό σας με Πνεύμα ώστε να προκαλέσετε αυτού του είδους τις εμπειρίες.

Σχεδόν πάντα η τροφή που σας γεμίζει χαρά, πυροδοτεί μια αίσθηση ιερότητας, ή σας συγκινεί με οποιοδήποτε τρόπο είναι εμπλουτισμένη με Πνεύμα.  Η τροφή που έχει καλλιεργηθεί με αγάπη και ευγνωμοσύνη θα έχει την γεύση αγάπης και ευγνωμοσύνης.  Η τροφή που έχει μαγειρευτεί με σκοπό θα έχει την γεύση του σκοπού αυτού.  Και η τροφή που καταναλώνεται με ευλάβεια θα έχει την γεύση της ευλάβειας.  Με ανοικτή καρδιά, μια προσευχή για ευχαριστώ, ή ένα τραγούδι από τα βάθη της καρδιάς, ένα γεύμα μπορεί να μετατραπεί από κάτι συνηθισμένο σε μια δυνατή – και μερικές φορές ακόμη και πνευματική – εμπειρία.
 
Πριν λίγα χρόνια, κατά την διάρκεια μιας επίσκεψης στο Ράντσο la Puerta, ένα θέρετρο και spa υγείας στο Μεξικό, νιώσαμε τόσο δέος για την απίστευτη δύναμη ζωής στο φαγητό που σερβίρεται εκεί ώστε αποφασίσαμε να περιπλανηθούμε μέσα στον μεγάλο οργανικό κήπο τους να δούμε αν μπορούσαμε να ανακαλύψουμε το μυστικό.  Όταν ρωτήσαμε τον Salvador, τον προϊστάμενο κηπουρό, πώς κατάφερε να δώσει τόση γεύση και ζωντάνια στα λαχανικά του, μας είπε ότι αισθάνεται έναν δυνατό δεσμό με την γη των πατέρων του και ότι τρέφει μια βαθιά αγάπη για το χώμα.  Είπε, «Δεν καλλιεργούμε τροφή, καλλιεργούμε αγάπη».  Καθώς οργώνει το έδαφος, η αγάπη του για την γη και τα φυτά εμπλουτίζει το χώμα, και σαν αποτέλεσμα, τα φρούτα και τα λαχανικά που καλλιεργεί είναι γεμάτα με την δύναμη της ζωής.  Είπε ότι αυτοί που τρώνε τις τομάτες του δεν τρώνε απλά μια τομάτα.  Καταναλώνουν επίσης την αγάπη του.

Όταν αφιερώνεις χρόνο στο να εμπλουτίζεις το φαγητό σου με αγάπη, είτε είναι στην καλλιέργεια, την προετοιμασία, ή την κατανάλωση, κάθε κομμάτι θα πάλλεται από ενέργεια.  Με κάθε μπουκιά θα αισθάνεστε περισσότερη αγάπη, ευτυχία, ακόμη και αγιοσύνη.


(Απόσπασμα από το βιβλίο των Denise Linn & Meadow Linn, “The Mystic Cookbook: the secret alchemy of food”)